Oynamak ya da Bebek Evi

Galeri mekanı Osmanlı döneminde Sultan Abdülaziz tarafından bir süre garsoniyer olarak kullanılmıştı. Artık kim olduklarını bilemiyeceğimiz ve neler yaşadıklarını ancak tahmin edebileceğimiz “O Kadınlar” dilsiz, kimliksiz kadınlardı. Bir italyan ressam tarafından resmedilmiş olan tavandaki çıplak kadın imgelerini “Bu imgelerdeki kadınlar O Kadınlardı” diyerek   garsoniyerdeki “O Kadınlar”ın yerine geçirdim. Tavan resimlerinin tam altına yerleştirdiğim yatak ve üzerine koyduğum ayna ile Onlar’ı o gün var oldukları şekilde yeniden hayata döndürdüm.
Kırmızı örtülerde kullanılan sağır-dilsiz yazıları, kadınların bize ulaşamayan hikayelerini anlatır. Sergide hiçbir şekilde yazı içeriklerini açıklamadım. İzleyicinin   kırmızı örtülerde yazan yazıları okuyamamanın yarattığı iç sıkıntısını yaşmalarını sağlayarak , O Kadınların bize ulaşamayan dilleri ve durumları ile özdeşlik kurmalarını amaçladım.
 O kadınlar için “Bir Bebek Evi” olan mekan , İbsen’in aynı isimli oyununa gönderme yapar şekilde oyuncak bebeklerle yeniden kuruldu.
 Çocuk puseti ve yatak, tavandaki kadın imgeleri, sağır- disiz yazıları ve bebekler iç içe taşıdıkları sembolik anlamlarla içiçe oyunlar ve sorgulamalar oluşturacak şekilde yeni okumalara kendilerini açtılar.
 
Nazan Azeri